Jeg tager så vidt muligt frø af mine urter. For det første indgår det i konceptet omkring selvforsyning, foruden det er både billigere og bedre. Jeg kan sørge for rigeligt med frø som samtidig spirer bedre end købefrø, som ofte har været ude for mejetærskerens hårde behandling.
Til højre ses frøstande fra porrer.
Det er ikke alle planter det lykkes med, men her er min liste:
Kartofler: hvilket vil sige læggekartofler. Jeg er vel vidende, at jeg viderefører skimmel, på den anden side er min erfaring, at indkøbte læggekartofler, som skulle være skimmelfri, fordi de har været hårdt sprøjtet, også får skimmel i min have.
Ærter: Jeg lader både sukkerærter og marværter blive gamle, så de kan bjærges til frø.
Bønner: Det samme gælder for alle slags bønner.
Havrerod. Jeg lader 2 rødder blive tilbage til frøplanter. Havrreod giver flotte blå blomster, som er udsprunget først på formiddagen. Planten danner skærme, og frøene høstes før frøene flyver. På havrerod er det let at pille "flyverne" af, så man får de rene frø. De 2 planter giver helt utrolig mange frø, så man også har til at forære til venner og bekendte. Planterne giver frø allerede først på sommeren.
Skorsonerrod giver frø på samme måde. Dog er planten flerårig, og i principper kan man lade frøplanter stå samme sted i haven og tage frø år efter år. "Flyverne" er mere besværlige at få af. Gider man ikke, kan man sagtens lade dem blive på, når man sår. Frøene udvikles og høstes efter havreroden.
På billedet ses Skorsonerrod i blomst i baggrunden. Foran for tidligt blomstrende græskar.
Tomater, peber og chili: Sås inde midt i marts. Dette er for nuværende på forsøsstadiet.
Misumi Jeg har i flere år forsøgt med ruccula. Men selvom planten spreder masser af frø, som sår sig selv, er det endnu ikke lykkes mig at fange dem. Derimod er frøene større hos misumi. Når planten står med næsten modne frøstande, skærer jeg dem af og lægger dem til tørre i nogle dage, inden de kan "tærskes".
Persille 2-årsplanterne giver masser af frøstande, som står frem til oktober, hvor de skæres af og lægges til tørre, inden de "tærskes". Visse mennesker har persille det samme sted år ind og år ud. Dette sker, hvis man lader frøstandene blive stående, så de kan drysse frø på det samme sted.
Spinat Frøstandene skæres af lige før modning, tørres i kort tid og "tærskes".
Radisser og ræddiker kan også give frø, hvis man vil ofre pladsen.
Majs. Her tager man et par af de tørre kolber og gemmer.
Dild hvor man klipper skærmene af inden frøene falder af, tørrer dem og "tærsker".
Fennikel På samme måde med Fennikel, men indtil videre har frøudviklingen ikke været særlig god.
Pastinak Ligesådan men med 2. årsplanten.
Porrer Lader er par porrer stå. De skal bindes op. Frøstandene høstes i oktober og hænges til tørre inden "tærskning". Det er ikke altid at frøene udvikles.
Rosenkål Jeg lader altid 2 planter stå næste år for at høste frø. Planterne skal bindes op for ikke at vælte. Når landmanden høster/skårlægger sin raps, skærer jeg rosenkålen af og hænger den op til tørre, for senere at "tærske" den. Grønkål og andre 2.-årskål kan formodentlig give frø på samme måde.