Gæring og flaskning

Gærnavn Type Emballage Tidsrum
Saflager S-23 Undergær Tørgær November-april
Safale S-04 Overgær Tørgær April-juni og september-november

Jeg anvender kun tørgær, som jeg har gode erfaringer med, og som er let at opbevare, hvilket er bekvemt eftersom mine indkøb begrænser sig til 2-3 gange årligt, og kan jeg sige, leveringstiderne fra de forskellige onlinebutikker er ganske betragtelig, hvorfor man skal bestille i god tid.

Dagen før brygdag sættes en gærstarter over. Jeg anvender ½ liter gærstarter til 25 liter. Brygger jeg 2 bryg rækker et brev tørgær til 2 liter gærstarter.

En 1 liter gl. mælkeflaske fyldes det første kolde vand fra hanen (kuldslået), der tilsættes en teskefuld rørsukker og flasken rystes. Derefter tilsættes gæren og flasken rystes igen. Der lægges låg på flasken og næste dag er gærstarteren i gang. Gærstarteren kan sagtens holde flere dage inden brug.

Ballonerne sættes i mit lagerrum med uisoleret cementgulv, som skulle sænke temperaturen et par grader i forhold til lufttemperaturen. Temperaturen i 1 m højde svinger fra 10° om vinteren til 20° om sommeren. Jeg gærer ved lavest mulig temperatur.
Jeg anvender 2 slags gær til alle mine øl: Fra november til april anvender jeg en undergær: "Saflager S-23" og resten af året en overgær:"Safale S-04". Samme opskrift får derved forskellig gær afhængig af årstiden.
Ved for høj gæringstemperatur i forhold til gæren oplever jeg at øllet bliver surt.
Jeg har herefter besluttet ikke at brygge fra midt juni til slut august.

Med gærstarter er gæringen godt i gang på 1 eller 2 døgn.
Der gæres mellem 14 og 21 dage afhængig af andre gøremål.

Herefter flaskes: Øllet sættes klar til omstikning. Det står et par timer for at falde til ro inden selve omstikningen. Under omstikningen tages den færdige gravity = FG, denne sammenlignes med start gravity=OG og alkoholprocenten regnes ud. Derefter laves etiketterne.

Der bliver ca. 22 liter færdigt øl, herefter tilsættes ca. 6 gram rørsukker til spanden med øl. Sukkeret kommes i, mens der omstikkes for have så lang tid som muligt til opløsningen.
Herefter røres rundt i ølspanden med en mørtelrører på en boremaskine. Der røres i 3 minutter med flere ophold for ikke at drive for mange aromastoffer ud af øllet. Lugter ølles af lidt dårligdom røres mere for at ilte mere og omvendt. Efter 3 minutter skulle rørsukkeret være opløst, og spanden sættes på køkkenborden med en kile under for at falde til ro. Ca. ½ time. (imens kan alkoholholberegning og etiketter laves).

Herefter flaskes, sættes kapsler og etiketter på, hvorefter øllet sættes til lagring i føromtalte rum, hvor jeg også gærer.

Til etiketter anvender jeg selvklæbende etiketter i formatet 63,5x72 mm. Layoutet laves i en tabel i Word, hvor baggrund og ramme har samme farve. Etiketterne trykkes ud på en farvelaserprinter. Ved valg af farver på kapslerne forsøger jeg at matche farven på etiketten.

Jeg bruger fra 6-9 33 cl flasker især beregnet til prøvesmagning. Afhængig af øllen op til 9 3/4 l flasker. Resten er ½ l flasker.

Der prøvesmages løbende, men som regel skal øllet være 2 måneder fra brygdag, før det er drikbart. Opdateret d. 14.3.2018