Kogning

Efter mæskning kommes urten i gryden og pladen sættes på højeste varmetrin. Samtidig kommes den første humle i gryden og der røres jævnligt rund i humlen. Der går ca. 1 time inden urten bulderkoger hvorefter varmetrinet sættes ned og urten skal herefter koge en time for at slå de enzymer ihjel som blev udviklet under mæskningen til omsætning af stivelse til sukker.

Her laves der en beregning af tidsfølgen af yderligere humletilsætning, idet der skal være en tidsmargen mellem de 2 gryders afslutning på grund af tiden til filtrering og afkøling af urten. Passer tiden ikke lader man urten i den ene gryde koge den nødvendige yderligere tid.
Herefter kommes resten af humlen og den klare urt i efter tidsskemaet.

trin Tidspunkt Akt Handling Tidsforløb
1 Ca. 1 time Opkogning Fuld varme ca. 1 time
2 Tiden nulstilles Kogning starter Bitterhumle kommes i og der justeres på varmen Bitterhumlen er med hele vejen
3 40 minutter Kogning Afpasset varme 40 minutter
4 efter 40 minutter Smagshumle Smagshumle kommes i koges i 20 minutter
5 10 minutter Kogning Afpasset varme 10 minutter
6 efter 50 minutter Aromahumle Aromahumle og klaringsmiddelog. evt. sødemiddel kommes i. Måske også Rørsukker og Kandis, hvis det er i store mængder. Koges i 10 minutter
7 10 minutter kogning Afpasset varme 10 minutter
8 efter 60 minutter Urt skilles fra humle. Med Pellets anvendes en køkkensi lagt hen over min presser.
Ved mindre mængder. (1 kg) komers Kandis eller Rørsukker i spanden og røres op.
.



Indholdet hældes over i gærspanden og samtidig startes afkølingschilleren.

Efter endt afkøling måles start gravity= OG ved 20° (20-25 afhængig af hvor travlt jeg har), Gæren tilsættes og spanden sættes til gæring.




Opdateret d. 18.3.2018