Mæskning

Jeg har med interesse fulgt med i diskussionen omkring mæskning. Jeg har nu udviklet en metode, der giver mæskeeffekt på over 90%. Mæskeprocenten afhænger dog også af forholdet mellem pilsnermalt og anden malt, idet pilsnermalten har et stort indhold af enzyner.
I opskrifter med megen karamelmalt bliver det vanskeligere at opnå den høje mæskeprocent.

trin Art Temp Beskrivelse Tidsforløb
1 Blødsætning Ca. 45 -l 50° Før morgenmad kommes der ca. vand i gryden fra den varme hane, derefter malt som røres grundigt ud. Afhængig af morgenmaden: fra ½ til 1 time
2 Opvarmning Fra 45° til 55° Fuld varme og konstant omrøring Måles med termometer, men ca. 1°`s stigning for hver 2-3. minut. ca. 25 minutter
3 Stilstand 55° Ingen varme og omrøring hvert kvarter. 30 minutter
4 Opvarmning Fra 55° til 65° Fuld varme og konstant omrøring Måles med termometer, men ca. 1°`s stigning for hver 2-3. minut. ca. 25 minutter
5 Stilstand 65° Ingen varme og omrøring hvert kvarter. 60 minutter
6 Opvarmning Fra 65° til 75° Fuld varme og konstant omrøring Måles med termometer, men ca. 1°`s stigning for hver 2-3. minut. ca. 15 minutter
7 Stilstand 75° Ingen varme. 15 minutter

Den konstante omrøring skal sikre, at malten i bunden af gryden ikke begynder af koge og temperaturen ikke bliver så høj, at omsætningen af stivelse til gærbart sukker ødelægges. Stivelsen bliver derved til ugærbart sukker og smagsstoffer, der giver øget fylde og smagsstoffer til øllet, men ikke procenter. Øllet bliver for "tykt" og i realiteten også for dyrt.

Mine to gryder, den ene på 32 liter og den anden på 25 liter anvendes således, at øl på op til 6% kan brygges på 25 liter i 25 liters gryden, med højere procenter brygges udelukkende i 32 liters gryden.
Jeg anvender så meget vand som muligt i gryden.

Druepressen bruges til at presse væske ud af malten med. Er der plads, det gælder især bryg i 25 liters gryden, hældes 2-4 liter 73-75° varmt vand ud over malten for bedre at udnytte denne, den såkaldte sparging.

Til druepressen har jeg lavet en ekstra presseplade, som jeg kan håndtere manuelt. Dels er den lettere at rengøre, og dels er den hurtigere til at forpresse. Især når pressen skal anvendes ved kogningen til at filtrere humlen fra urten.

Malt- og humleresten ryger i min urtehave, hvor både jorden og småfuglene har glæde af den.