Vinterkrigen
I 1978 begyndte den voldsomste snestorm i hundrede år. En snestorm der blev til på baggrund af en hel unik vejrsituation, som ikke er opstået siden.
Vores vej efter stormen. Den knap 2 meter høje hæk er væk. I bagrunden ses vores største snedrive, som var over 3,5 meter inden den sank noget sammen og derved rev de øverste grene af vores frugtræer.
Den nordlige grænse for snestormen gik fra Stevns til Skælskør, men især den sydlige del af Landet blev omkring Nytåret 78/79 hårdt ramt, og på Lolland og Falster går snestormen stadig under navnet Vinterkrigen.
At store dele af Lolland mistede strømmen, fordi et skib, med sit anker rev et strømkabel over i Gudlborgsund, gjorde kun ulykken endnu større. Rigtig mange hjem var uden varme i 3-4 måneder, da centralvarmeanlæggene var sprængt af frosten.
Der faldt i løbet af en uge op imod en meter sne, der på grund af den kraftige vind dannede enorme snedriver, der umuliggjorde al trafik i store dele af landet omkring Nytåret 1978/79.
I dagene omkring årsskiftet var direkte livsfarligt at bevæge sig uden døre. Dette blev der gjort opmærksom på i pressen, mens det enkelte steder gav sig selv, da man ikke kunne komme ud på grund af snemængderne.
Det hele startede den 28. december. Det var ikke særligt koldt. Temperaturen lå lige omkring frysepunktet, og fronter der adskilte relativt kølig luft i Nord og mild luft i Syd lå lige hen over Østersøen og gav lidt slud eller sne.
I løbet af få timer friskede vinden op fra øst, mens et lavtryksområde samtidig bevægede sig fra Kanalegnene frem mod Nordtyskland. På nordsiden af lavtrykket faldt temperaturen dramatisk til under -10 grader, og det begyndte at sne kraftigt i stort set hele landet.
Under normale omstændigheder vil et sådant lavtryksområde have en ringe udbredelse og relativt hurtigt passere syd om os. I dette tilfælde dannedes der en hel kæde af lavtryk, så der opstod en frontlinie på over 1000 kilometers længde, der skulle passere syd om os.
Som vejrkortet fra dagene omkring nytåret viser, var temperaturforskellen nord og syd for fronten spektakulær. I Nordfrankrig var der nytårsaftens dag omkring 10° og finregn mens man i Belgien få hundrede kilometer derfra havde -10° og snestorm.
Links:
vejret.tv2.
mamut.net
I kostræde oplevede vi selv snestormen. Den mest uhyggelige oplevelse vi har haft. Alt blev værre og mere uhyggeligt fra time til time: Det blæste mere og mere, det frøs mere og mere, og det sneede mere og mere.
Frygten for at strømmen skulle gå, eller olien slippe op var konstant til stede.
Sådan blev vejene ryddet.
Maden slap stille og roligt op. Heldigvis havde genboen rustet sig, og havde brød i fryseren.
Pludselig holdt stormen op, og man kunne vade over markerne til købmanden og få forsyninger, hvis man var hurtig. Hans varelager blev fuldstændig tømt. Det samme gentog sig i februar, hvor stormen vendte tilbage. Dog uden så meget sne, men der var så rigeligt med sne, at flytte rundt på.
Jeg er sikker på, at denne oplevelse, vil jeg kun opleve denne ene gang i mit liv.
Men historisk kan vi alligevel se tilbage på en vinter, som var mange gange værre: 1709 et år i Helvede!